Even voorstellen, ik ben Monique van Munster

 

Ik ben gefascineerd door kleuren, vormen en texturen en verwerk dat met name in textielkunst. Ik laat me inspireren door kunstenaars als Kandinsky, Franz Marc en Delaunay met hun rijke kleurgebruik en hun zoektocht naar een nieuwe vormentaal.

In textiele werkvormen ben ik autodidact, alhoewel, zo langzamerhand kom ik erachter hoeveel ik onbewust van m'n moeder heb geleerd. Als kind al was ik omringd door textiel, mijn moeder die in de haute-couture had gewerkt, was altijd bezig met naaiwerk, breien of borduren. Als kind kwam ik op reis met m’n ouders veel in aanraking met klederdrachten en oude kostuums, waar m’n moeder zo enthousiast over kon vertellen, en waardoor ik veel handwerktechnieken heb leren herkennen en waarderen. Ook later als danseres heb ik veel antieke kleding in handen gehad, waardoor m’n kennis en waardering nog meer groeiden. Thuis waren er altijd stoffen en garens voorhanden, met de bijbehorende boeken over kostuumhistorie en textiele technieken.

Toen ik op een kruispunt in m’n leven stond ben ik door die boeken en materialen geïnspireerd geraakt en heb me toen helemaal in het borduren verdiept. Ik ben begonnen met borduren op stramien, waarin ik al snel een hele eigen stijl en techniek heb ontwikkeld. Een hoogtepunt hierover is voor mij een artikel over mijn werk in Handwerken zonder Grenzen In Delft ben ik een paar jaar betrokken geweest bij het Atelier Delftse Vrouwen, waar ik aan verschillende projecten heb meegewerkt. Alle technieken en kennis die ik op het stramienborduurwerk al had ontwikkeld ben ik sindsdien in vrij borduurwerk gaan toepassen.

In het Atelier Delftse Vrouwen werd ik door iemand enthousiast gemaakt om met vilt te gaan werken, en toen ik een assortiment van wel 70 kleuren merinowol in handen kreeg ben ik door heel veel technische experimenten tot m’n “Artvilt” gekomen. In Delft heb ik 3 jaar een atelier gehad, waar ik ook m’n eerste ervaring opgedaan heb in het geven van workshops, en ik geniet ervan om ambachtelijke technieken en mijn kennis over textiel over te dragen aan anderen. Ik blijf altijd op zoek naar nieuwe technieken op handwerkgebied en met name op borduurgebied en heb recent een opleiding “Broderie d’art” gevolgd in België. Het internet is natuurlijk tegenwoordig een schatkamer aan kennis, als je meer wil zien over mijn inspiratiebronnen kan je die vinden op Pinterest, mijn virtuele prikbord.